How-To: Het opslaan van je Picasso

Of je nu een Picasso of de vingerverf oefening van je dochter wilt opslaan, alle kunst wil je met de grootste zorg behandelen. Dus ook als je het in een opslagruimte plaatst.

Bij verhuizing, kleiner wonen, of het herinrichten van je huis zul je soms voor de beslissing komen te staan om een kunst tijdelijk of langere tijd op te slaan. Vaak wordt kunst in de opslagruimte gezet wat men later weer wil gebruiken, het zij door het zelf weer aan de muur te hangen of om weg te geven als cadeau aan een vriend of vriendin. Kunst is gevoelig voor beschadigingen, dus is het verstandig voorzorgsmaatregelen te nemen om te zorgen dat het in een goede conditie blijft.

Dus, hoe pak je dat aan? Nou, dit hangt af van het type kunst dat je wilt opbergen. Je kunt het opdelen in 3 categorieën: waardevolle kunst, ‘opvulkunst’ en kunst onschatbare waarde.

Opslaan van waardevolle kunst

Waardevolle kunst is kunst die voor verzamelaars een bepaalde waarde vertegenwoordigt, de kunst die geld waard is of misschien zelfs beroemd. Deze stukken dienen te worden opgeslagen volgens professionele richtlijnen voor het behoud van kunst. Ze kunnen deel uitmaken van ons cultuurerfgoed en moeten ook als zodanig worden behandeld. Dit type kunstwerken plaats je in een stelling zodat het van de grond af staat en is beschermd tegen eventuele waterschade. Het kunstwerk wordt in verticale positie gezet. De verschillende werken kun je afscheiden met een houten plaat, eventueel voorzien van een zachte laag. Het kunstwerk zelf dient te worden ingepakt in een water- en luchtdichte verpakkingen worden opgeslagen in een ruimte van rond de 21 graden Celsius met een vochtigheidsgraad van 40-50%.

Opslaan van opvulkunst

Opvulkunst betreffen werken die geen materiële of sentimentele waarde vertegenwoordigen. Dit zijn stukken die mensen mooi vinden, maar waar men verder geen speciale waarde aan hecht. Deze werken kunnen eventueel in een platte positie worden bewaard, of opgerold worden in een koker.  Ze kunnen ingepakt worden in papier of bubbeltjesplastic om schade te voorkomen.

Opslaan van kunst van onschatbare waarde

De laatste categorie, de kunst van onschatbare waarde, bestaat uit werken waar de eigenaar een bepaalde sentimentele waarde aan hecht. Een schilderij is bijvoorbeeld zelf geschilderd, of het is een tekening die je zoon of dochter voor je heeft gemaakt toen het klein was. Dit type kunst kun je eigenlijk beter niet opslaan, maar moet je laten zien aan de wereld. Deze verdient het om niet weggestopt te worden in een hoekje van de opslag, maar verdient een prominente plek in de woonkamer! Als er toch tijdelijk geen plek voor is en het komt toch even in de opslag te staan, is het wellicht een idee om het in een map te stoppen met de naam van de persoon erbij en wellicht het achterliggende verhaal erbij te noteren. Kunst met sentimentele waarde wil je uiteraard ook delen met volgende generaties, dus kun je het wederom goed beschermen door het in een koker te plaatsen of met lijst in bubbeltjesplastic te wikkelen.

Laat die Picasso maar komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>