5 Goede redenen om kleiner te gaan wonen

Wil je graag wat kleiner gaan wonen? Je bent niet de enige! Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 60% van de mensen die groter wonen dan 185 m2 (mensen in de VS wonen over het algemeen wat ruimer dan Nederlanders) graag zouden willen downsizen, dus kleiner wil wonen. Er zijn verschillende redenen om kleiner te willen wonen: kinderen die het huis uit gaan, kostenbesparing of gewoon het woongemak vergroten.

Hier zetten we 5 mogelijke redenen op een rijtje:

1. Het kost minder werk

Des te groter je huis, des te meer ruimte en spullen er zijn die je aandacht vragen. Het kost meer tijd en energie het huis schoon te houden. Meer slaapkamers, een grote tuin, kelder of wellicht zelfs een zwembad. Een kleinere woning kost hierbij een stuk minder energie en tijd om te onderhouden. Kortom: er blijft meer tijd over om dingen te doen die je zelf leuk vindt.

2. Bespaar geld

Over het algemeen zijn kleinere huizen goedkoper (hippe appartementen in oude stadscentra daargelaten) dan grote. Hiermee kan dus flink op de vaste lasten worden bespaard, wat kan worden gebruikt voor een leuke vakantie of aanvulling van pensioen. De lagere lasten komen voort uit o.a. een lagere hypotheek, maar ook een lagere energierekening en lagere onderhoudskosten.

3. Schep orde in de chaos

Als je kleiner gaat wonen, moet je je spullen beter uitzoeken en alleen bewaren wat je echt nodig hebt. Alle overbodige spullen kunnen hiermee de deur uit (declutter!)

4. Decoreer je huis met meer aandacht

Aangezien er minder ruimte is, zal elke item waarmee de woning wordt gedecoreerd een grotere impact hebben op de gehele uitstraling. Er zal dus beter worden nagedacht over de exacte inrichting, elk aspect krijgt hierbij meer aandacht. Hierbij geldt vaak “less is more”, waardoor de inrichting wellicht opgeruimder, en meer als een geheel oogt.

5. Ervaar minder stress

Gecombineerd leveren de lagere uitgaven, verminderde werk voor onderhoud en een opgeruimder huis minder stress op voor de huiseigenaar. Minder spullen in een compactere ruimte geeft mogelijkheid om meer relaxt te worden.

Ook kleiner gaan wonen? Alvast succes met downsizen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>